Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017

Ορειβατικό Μονοπάτι Βισταγής.






    Το ορειβατικό μονοπάτι έχει δημιουργηθεί εδώ και δέκα περίπου χρόνια, με δημιουργό την AMARI A.E. Η διαδρομή αξέχαστη. Από κάθε σημείο μπορεί να θαυμάσει κανείς την κοιλάδα του Αμαρίου και τις ομορφιές της φύσης. 

  Αφετηρία το παλιό σχολείο της Βισταγής. Μέσος χρόνος ανάβασης περίπου 3 με 4 ώρες έως τον τερματισμό. Οι τοποθεσίες που διασχίζονται από το μονοπάτι είναι ο Ευγορείτης, λίγο πιο πάνω από το παλιό σχολείο. Η θέα του κάμπου της Σχολής- Ασωμάτων, απλά υπέροχη. Στην συνέχεια ακολουθούν οι τοποθεσίες, Πετροκέφαλο, Βούλγαρη, Ορθός Πόρος, Μαύροι Δέτες, Χάλαβρο Κρομμυδά, Χοντρογιάννης, Ριζανήφορο, Σπηλιαρίδια, Σάρδος, Αρχανά, Πόρος Ψαρά, Σπήλιο Ψαρά, Πετρόσπιτο, Κοινοτικό Μιτάτο-Δεματερά. Από αυτό το σημείο ακολουθεί χωματόδρομος που οδηγεί στην τοποθεσία Τσικαλά, όπου βρίσκονται μεγάλα πηγάδια με καθαρό και πιόσιμο νερό από τις πηγές του Ψηλορείτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι, στον Ορθό Πόρο, στο Σάρδο και στο Ψαρά υπάρχουν σπήλαια, καθώς στα δύο από αυτά, Σάρδο και Ψαρά, περίπου πριν από 20 με 30 χρόνια λειτουργούσαν ως μιτάτα των βοσκών. Επίσης, ένας χώρος από τα σπήλαια αυτά, χρησιμοποιόταν ως δωμάτιο ωρίμανσης των διάφορων τυροκομικών προϊόντων, κυρίως φέτα και γραβιέρα, που παρήγαγαν οι κτηνοτρόφοι της Βισταγής. Ακόμα, ένα σπάνιο φυσικό φαινόμενο είναι οι Ορθόλιθοι, που συναντά κανείς κατά την ανάβαση του μονοπατιού. Οι Ορθόλιθοι, είναι τεράστιες μεγάλες πέτρες που στέκονται όρθιες και δίνουν ένα δέος στο φυσικό κάλλος. 
  Επίσης, οι Μπισταγιανοί και ο  Πολιτιστικός Σύλλογος διοργανώνουν κάθε χρόνο λίγο μετά τις 15 Αυγούστου, ανάβαση στο μονοπάτι. Συμμετέχοντες μικροί και μεγάλοι. Τερματισμός στην τοποθεσία Τσικαλά, όπου μαζεμένοι σχεδόν όλοι οι συχωριανοί βρίσκουν ακόμα μία ευκαιρία για να διασκεδάσουν και φυσικά να θαυμάσουν τις ομορφιές της φύσης.
  Συνοψίζοντας, αξέχαστη μένει η διαδρομή σε όλους τους ορειβάτες. Είναι πολλά τα κάλλη του Μπισταγιανού Αοριού και της φύσης που το μόνο που μπορεί να κάνει κανείς, είναι να τα απολαύσει.

Καλή Ανάβαση ! 


Βίντεο από τον πεζοπορικό Όμιλο Ηρακλείου: 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου